Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του έτους και εφ’ όσον έχουν περάσει τα πολλά κρύα του χειμώνα. Αμέσως καταλαβαίνουμε ότι αυτό εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή αλλά και το υψόμετρο του κάθε τόπου. Επίσης καλό είναι το κλάδεμα να γίνεται με αίθριο καιρό ώστε να επουλώνεται γρηγορότερα η πληγή. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε κατάλληλο εργαλείο ( ψαλίδι ή πριόνι κλαδέματος ) και ποτέ δεν “τραβάμε” τα βλαστάρια με το χέρι. Καλό είναι επίσης να φοράμε γάντια γιατί τα αγκάθια της τριανταφυλλιάς “σε ματώνουν πριν το καταλάβεις”.
Αρχικά αφαιρούμε όλους τους αδύναμους, άρρωστους και ξερούς βλαστούς. Κατόπιν για τις μεν χαμηλές και θαμνώδεις τριανταφυλλιές αφαιρούμε τα δύο τρίτα περίπου των βλαστών, διατηρώντας τουλάχιστον 10-15 εκατοστά ξύλου, για τις δε αναρριχώμενες κλαδεύουμε τους ανθοφόρους βλαστούς χαμηλά στα 3-5 εκατοστά πάνω από τα κεντρικά κλαδιά του σκελετού του φυτού. Επιλέγοντας ένα καλό οφθαλμό από την έξω πλευρά του φυτού σε κάθε βλαστό, ώστε το φυτό να αναπτύσεται προς τα έξω, κάνουμε μία τομή λοξή προς το κέντρο του φυτού σε ύψος 2-3 εκατοστά πάνω από τον οφθαλμό, ώστε τα νερά της βροχής να μην κυλάνε πάνω στον οφθαλμό.