Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΠΟΡΑ

Για να είναι επιτυχημένη η σπορά πρέπει το χώμα να είναι ελαφρύ, αφράτο δηλαδή και ομοιόμορφο, χωρις σβόλια. Ρίχνουμε  τους σπόρους και τους σκεπάζουμε με ελάχιστο χώμα (περίπου 3 φορές περισσότερο από την μεγαλύτερη διάμετρο του σπόρου). Πατάμε το χώμα επάνω αρκετά δυνατά ώστε οι σπόροι να έρθουν σε καλή επαφή με το χώμα για να μπορούν να πάρουν από αυτό υγρασία. Ποτίζουμε με μικρή πίεση σαν τεχνητή βροχή και επαναμβάνουμε συνεχώς, εφ όσον χρειάζεται, αρκεί το χώμα να είναι μονίμως υγρό. Μέχρι εδώ έχουμε πετύχει τις 2 από τις 3 προυποθέσεις για το φύτρωμα. Το σκοτάδι (με την κάλυψη του σπόρου από το χώμα) και την συνεχή υγρασία. Μας μένει η τρίτη και πιο αστάθμητη προυπόθεση που είναι η κατάλληλη θερμοκρασία. Για τους περισσότερους σπόρους η άριστη θερμοκρασία φυτρώματος είναι 18-25 βαθμοί Κελσίου την ημέρα και έως 5 βαθμοί λιγότεροι τη νύχτα. Εάν η θερμοκρασία νύχτας πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς, η φύτρωση καθυστερεί από λίγο έως πολύ . Εάν ξεκινήσει η διαδικασία της φύτρωσης (φουσκώσει ο σπόρος) και μετά πέσει αισθητά η θερμοκρασία τότε δυστυχώς ο σπόρος “πεθαίνει” και δεν τον βλέπουμε να φυτρώνει. Επίσης εάν το χώμα δεν είναι ελαφρύ και “νεροκρατάει” τότε ο σπόρος “σαπίζει”. Εννοείται ότι οι σπόροι είναι “φρέσκοι” για να ισχύουν όλα τα παραπάνω. Γενικώς οι σπόροι διατηρούν την φυτρωτική τους ικανότητα κατά μέσον όρο για 2 – 3 χρόνια.

gardening-1117865_640

Μία σκέψη στο“Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΠΟΡΑ

  1. Ευχαριστώ,για τις πληροφορίες,σε ότι αφορά το σωστό φυτρομα των σπόρων, εγώ χρησιμοποιώ γερμανική τύρφη την οποία αγοράζω από Γεωπόνο.
    Χρηστος Φαναριδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *