Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

ΕΔΑΦΙΚΑ ΜΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΛΑΣΤΡΕΣ

Αυτό που υπάρχει μέσα σε μια γλάστρα και το αποκαλούμε γενικώς χώμα κάνει δύο πολύ σημαντικές λειτουργίες. Πρώτο, στηρίζει το φυτό και δεύτερο, μέσα από αυτό, το φυτό προσλαμβάνει νερό και θρεπτικά συστατικά. Επειδή ένα συνηθισμένο χώμα κήπου δεν περιέχει ούτε αρκετό χούμο (για θρεπτικά συστατικά), ούτε αρκετή άμμο (για καλή αποστράγγιση), καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε αυτούσιο μέσα στις γλάστρες μας. Εκτός από τα έτοιμα μίγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τα οποία βασίζονται στην τύρφη, μπορούμε να δημιουργήσουμε και μόνοι μας ένα εδαφικό μίγμα.
Για φυτά που απαιτούν πολλή υγρασία, όπως ο φίκος, η κέντια, η μαράντα, το σπαθίφυλλο, το καλάντιο, το ασπλήνιο και η αφελάνδρα χρησιμοποιούμε έτοιμο μίγμα το οποίο συγκρατεί πολύ υγρασία ή φτιάχνουμε ένα τέτοιο με 2 μέρη τύρφη και 1 μέρος φυλλόχωμα. Εναλλακτικά με 3 μέρη τύρφη και 1 μέρος ή άμμο ή περλίτη (Πέτρωμα ελαφρό και τεχνητώς διογκωμένο που δημιουργεί συνθήκες χαλαρότητας κ΄ καλού αερισμού των ριζών).
Για φυτά που απαιτούν καλή στράγγιση όπως η αρωκάρια, οι βρωμέλιες, τα φιλόδενδρα, η σανσεβιέρια, η ποϊνσέτια, το κυκλάμινο, η διφενμπάχια, το αγλαόνεμα και η γιούκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 μέρος τύρφη και 1 μέρος φυλλόχωμα. Μπορούμε επιπλέον να προσθέσουμε και 1 μέρος περλίτη ή άμμο. Αν δεν έχουμε φυλλόχωμα διπλασιάζουμε τον περλίτη ή την άμμο.
Για κάκτους και άλλα παχύφυτα χρησιμοποιούμε 1 μέρος καθαρό χώμα κήπου, 1 μέρος φυλλόχωμα και 1 μέρος άμμο χονδρή.
Τέλος για τα οξύφιλα (ή ασβεστόφοβα) φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η αζαλέα (ροδόδεντρο), η ορτανσία, η μιμόζα, το φούλι και η μανόλια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο καστανόχωμα ή ερεικόχωμα, επειδή αυτά όμως είναι σπάνια συνιστώ ένα έτοιμο μίγμα για οξύφιλα φυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *